КатегорииБлог

Да пием ли йодни таблетки при опасност от радиация?

Радиоактивният йод е едно от първите вещества, които се отделят в атмосферата в случай на тежка авария в атомна електроцентрала. Този йод нанася непоправими увреждания, може изцяло да разруши тъканта на щитовидната жлеза и да предизвика рак.

Рак на щитовидната жлеза, тумори, остра левкемия, очни болести, психически отклонения, увреждания на генетичната информация  – това са само някои от най-тежките последици в резултат от радиоактивно облъчване. А ако организмът е изложен на много висока доза радиоактивност, дори и за съвсем кратко време, смъртта настъпва само след часове или най-много след няколко дни.

Йодните таблетки: защо трябва много да внимаваме

Когато се взимат йодни таблетки, този нерадиоактивен йод се натрупва в щитовидната жлеза, като въпросният запас запълва депата на организма и не позволява на опасния радиоактивен йод да навлезе в клетките на човешкото тяло. С други думи: ако навреме организмът разполага с достатъчни количества „добър“ йод, в щитовидната жлеза не остава място за лошия радиоактивен йод и той се отделя през бъбреците.

Нашето тяло не е в състояние самò да произвежда йод, затова трябва да го поемаме отвън – например с храната. Наличието на йод позволява на щитовидната жлеза да образува важни хормони, които поддържат множество функции на организма и дори развитието на мозъка.

При атомна авария или разрушаване на атомна централа, довело до изтичане на радиоактивност, е обаче безсмислено да се взимат превантивно йодни таблетки, тъй като щитовидната жлеза е в състояние да складира йод само за определено време.

Източник „DW“ – Дойче Веле