КатегорииБлог

КРАСИВО ОСТАРЯВАНЕ? МИСИЯ ВЪЗМОЖНА!

КРАСИВО ОСТАРЯВАНЕ

Всеки човек се вълнува от процеса на остаряване.В миналото учените са смятали,че сме програмирани да остаряваме с определена скорост и по определен начин,точно като родителите ни.Нашите родители остаряха на 60 години,но какво са знаели те за свободните радикали,инсулинова резистентност,хормонозаместваща терапия и т.н.?Днес знаем,че само 10-15% от скоростта,с която остаряваме е закодирана в ДНК-то ни.Останалото е в нашите ръце-начина по който живеем,какво ядем,пием,дишаме,мислим,вярваме,обичаме определя здравето и дълголетието ни.Не можем да спрем отминаващите години,но остаряването ДА!

Основна характеристика на населението на света през XXI век е феномен познат като „застаряване на населението“.До 2020г хората над 60годишна възраст вече са над милиард!Днес очакваме да живеем по 80 години.Понятието „красиво остаряване“ може би е използвано за първи път от Аристотел,който въвежда думата“еугерия“-да живееш дълго и щастливо,без да страдаш или да бъдеш в тежест на околните.

Днес много 80 годишни продължават да танцуват,да се смеят,да мечтаят,да общуват ,да вървят по своя път на красивото остаряване.Доброто здраве и красивото остаряване имат много измерения.Това означава всички части на тялото ви да са в добро състояние,да имате добра памет,да имате достатъчно енергия,за да се радвате на физическа активност,да сте запазили способността си да се забавлявате и веселите,да обичате,да се наслаждавате на компанията и подкрепата на приятели,да имате цел в живота и

ДА ЗАПАЗИТЕ РАДОСТТА ОТ ЖИВОТА!

Е,с напредването на годините костната плътност намалява,а хрущялът в ставите започва да се изхабява,слухът също може да се влоши,зъбите се износват,кожата става тънка и започва фотостареенето.Секрецията на хормоните намалява и при жените и при мъжете в резултат на менопаузата и андропаузата.

Ако всичко това ви плаши,знайте ,че определено има начин да се борите и да предотвратите промените в тялото свързани с остаряването и НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА ЗАПОЧНЕТЕ!

Правилното хранене е в основата на нашето здраве!

Окинава се състои от 160 острова межди Япония и Тайван.Д-р Макато Сузуки провежда мащабно 25 годишно проучване за средната продължителност на жовота .През 2001г за жените тя е 81-86г и за мъжете 78-80г.Има повече от 400 столетници в популация от 1.3 милиона жители. Дали жителите на Окинава са открили ключа към дълголетието?

Диетата им е предимно растителна и ключва много водорасли.Много важна подробност е,че практикуват “ хара хачи бу“.Това означава,че ядат,докато се нахранят на 80%,което им помага да не затлъстяват и да запазят енергичността си.

Физическата активност е другата тайна-дълги разходки,занимания в градината,практикуване на подходящ за възрастта спорт.

Практикуване на принципа ИН-ЯН ,който набляга на необходимостта да се постигне баланс във всекидневието.

Прости правила,които ще ни възнаградят с дълголетие,жизненост и вкус към живота.Всъщност най-голямата мечта на всички нас е да бъдем здрави и да имаме добър и пълноценен живот колкото се може по-дълго!

Храната,която ще ни подари здраве и дълголетие разгледайте тук: www.verterahealth.org